سنگ مرمریت چه سنگی است؟
سنگ مرمریت که با نام ماربل (Marble) نیز شناخته میشود جزو زیباترین سنگهای ساختمانی و تزئینی به حساب میآید. این سنگ هم بصورت یکدست هم با رگههایی به رنگهای مختلف یافت میشود.دلیل به وجود آمدن این رگهها، ناخالصیهای است که در سنگ آهک اولیه وجود دارد. طراحان داخلی و معماران در سراسر دنیا از سنگ مرمریت به واسطه استحکام بالا و زیبایی بینظیر برای باشکوه جلوه دادن طرحهای خود استفاده میکنند. از دیگر دلایل محبوبیت و مصرف بالایی سنگهای مرمریت، سبکی، زیبایی و ماندگاری آن است.
جنس سنگ مرمریت
این سنگ از تبلور مجدد سنگ آهک با کانیهای رنگارنگ به وجود میآید از همین رو جزو سنگهای دگرگونی به شمار میرود. سنگ آهک در طول سالهای طولانی تحت تاثیر عوامل درونی مانند فشار و حرارت بالا، دوباره متبلور شده و در نهایت تبدیل به یک کلسیت بزرگ و رگهدار میشود. نسب این سنگ به سنگهای آهک دگرگون شده دریاهای آبگرم که با گرانیتهای هزار ساله پیوند خورده است بر میگردد. زیبای ظاهری سنگهای مرمریت بخاطر وجود رسوبات و رگههای فسیلی در داخل آن است.
طیف رنگی مرمریتها نسبت به درجه خلوص خود از رنگ سفید تا مشکی را در برمیگیرد و حتی در مواردی رگههای از رنگهای کرم روشن، سرخ، صورتی، خردلی و سیاه هم در آن دیده میشود. تاریخچه اولین استخراج این سنگ به معادن کشور هندوستان برمیگردد البته در حال حاضر در ایران هم معادن این سنگ بسیار خوبی وجود دارد.
مشخصات سنگ مرمریت
این سنگ از جمله سنگهاییست که در برابر عوامل طبیعی و گرما و حرارت زیاد مقاومت بسیار بالایی دارد. البته این سنگ در برابر اسید مقاومت بسیار بالایی ندارد و همین موضوع محدودیتهایی را در استفاده از این سنگ به وجود می آورد.از طرف دیگر چون مرمریت از خانواده سنگهای آهکی است امکان دارد نسبت به سایر سنگها جذب آب بیشتری داشته باشد به همین دلیل از این سنگ برای مکانهای که در تماس مستقیم با آب هستند، بکار برده نمیشود.
از اپوکسیها برای پوشش سطح مرمریت یا رزین در پشت سنگ برای از بین بردن این خصوصیات استفاده میشود. یکی از برترین مشخصات این سنگ، زیبایی آنها است. در حالت عادی این سنگها را بخاطر زیبایشان میشناسند اما قابل ذکر است که روی مقاومت بالای آنها نمیتوان زیاد حساب کرد. به همین خاطر در محلهای پر رفت و آمد یا در جاهایی که امکان وارد شدن ضربات سنگین به سنگ وجود دارد، استفاده از این سنگ توصیه نمیشود.
چرا استفاده از مرمریت برای کفپوش توصیه نمی شود؟
سنگ های مرمریت مقاومت خوبی در برابر ضربه ندارند. بخاطر همین ویژگی انتخاب سنگ مرمریت برای کفپوش اشتباه است چرا که با گذشت زمان سنگ شکل اولیه خود را از دست میدهد و گودافتادگی و دفرمه شدن آن تمام زیبایی سنگ را از بین میبرد. سنگهای مرمریت به دلیل زیبایی که دارند برای موارد تزیینی بکار برده میشوند.
معمولا در فضاهای داخلی و ترئینات از این سنگ بخاطر زیبایی و ساب پذیری بسیارخوبی که دارد، استفادههای زیادی میشود. زیبایی این سنگ، به طور قطع با سنگهای دیگر قابل مقایسه نیست.
رنگ بندی و قالبهای متنوع این سنگ یکی دیگر از دلایل کاربرد زیاد آن در امور معماری داخلی است. طیف رنگی متنوع این سنگ به معماران و طراحان داخلی اجازه میدهد که در پروژههای مختلف و در کاربردهای متفاوت، از این سنگ استفاده کنند.
مزایای سنگمرمریت
این سنگ دارای مزایای زیادی است که این مزایا موجب محبوبیت هرچه بیشتر این سنگها در بین معماران و ساختمان سازان شده است.
- زیبایی و درخشندگی فوقالعاده
- سبکی و وزن قابل قبول
- قیمت منطقی
- قالبپذیری و سابپذیری بالا
- بهترین سنگ برای امور تزئینی
- کیفیت بالا
معایب سنگمرمریت
سنگهای مرمریت در کنار مزایای مختلف خود دارای معایبی هم هستند که این معایب کاربرد این نوع سنگها تعیین می کند، این سنگ به دلیل این ویژگیها برای فضاهای بیرونی ساختمان کمتر مورد استفاده قرار می گیرد. در زیر به این معایب اشاره میشود.
- خللپذیری
- امکان جذب و نفوذ آب بدون استفاده از رزین اپوکسی
- مقاومت پایین در برابری ضربه
- سطح مقاومت پایین در برابر مایعات اسیدی
- احتمال یخزدگی و شکستن در تغییر حرارت
- خط وخشپذیری
کاربردهای سنگمرمریت
این سنگ به دلیل درخشندگی و زیبایی در موارد تزئینی و مجمسهسازی استفادههای گوناگونی دارد. بنابراین اولین انتخاب مجسمهسازان و همچنین سازندگان میز و مبلمانهای خاص همیشه سنگ مرمریت است.
سنگ مرمریت بواسطه داشتن طرحها و رگههای متنوعی در سطح خود، بعضی اوقات در قالب طرحهای بوکمچ و فورمچ برایسنگ نمای داخلی ساختمانها یاسنگ کفپوش مکانهای کم رفت و آمد بکاربرده میشود. در حال حاضراین نوع سنگها توسط معماران ماهر و مجرب زیاد مورد استفاده قرار میگیرد.
انواع سنگمرمریت
این سنگ انواع مختلفی دارند که از معادن مختلفی استخراج میشود. سنگ مرمریت دهبید، خوی، بسطام، بلک، آباده، جیرفت و ازنا،سنگ مرمریت پرطاووسی از انواع آن هستند. این معادن با کیفیتترین و بهترین قیمت سنگ مرمریت را ارایه میدهند و هر کدام از این معادن کیفیت و رنگ خاص خود را دارند.
کدام یک از سنگهای مرمریت برای نمای خارجی مناسب است؟
شاید برای شما هم این سوال پیش آمده باشد که آیا همه سنگهای مرمریت برای نمای خارجی مناسب هستند؟ از کدام نوع آن برای این کاربرد استفاده شود بهتر است؟
سنگ مرمریت برای کاربرد در نمای خارجی ساختمان باید ویژگیهای داشته باشد که در ادامه به آن اشاره می کنیم.
اولین ویژگی قابل توجه در این سنگ، ضخامت است. سنگهای مناسب برای کاربرد در نمای ساختمانها میبایست ضخامتی بیشتر از 3 سانتی متر داشته باشند. ضخامت زیاد موجب عدم نفوذ آب و خوردگی سنگ و همچنین دیرتر ترک خوردن سنگ میشود. یکی دیگر از ویژگیها این است که این سنگ ساب خورده نباشد. به این دلیل که اگر سنگ دچار هوازدگی هم شد بخاطر براق نبودن خیلی به چشم نمیآید.
قیمت سنگ مرمریت
در تعین قیمت سنگ مرمریت، کیفیت و رنگ نقش مهمی دارند. بی شک هرچه کیفیت سنگ بالاتر باشد در نتیجه قیمت آن هم به همان نسبت بیشتر میشود. روی هم رفته این نوع سنگ ساختمانی از نظر قیمت جزو سنگهای ارزشمند به حساب میرود. ابعاد سنگ، استحکام آن در برابر شرایط آب و هوا، قدرت جذب آب و… از جمله عواملی هستند که بر تعیین قیمت سنگها اثر میگذارنند.
خرید سنگ مرمریت
این سنگ جزو سنگهای پرمصرف برای همه بخشهای یک ساختمان از جمله سنگ کف، دکوراسیون داخلی، روکش میزها و… است. به همین دلیل هم در بازارهای داخلی هم خارجی بسیار پر فروش و پررونق است. برای خرید این سنگ پر طرفدار و زیبا به بهترین قیمت میتوانید به مجموعه ساخارا وآژیانه مراجعه نمایید. و با این خرید جلوهای زیبا وچشم نواز به نمای داخلی و خارجی ساختمان خود بدهید.
کدام سنگ مرمریت برای خرید کیفیت بالاتری دارد؟ جواب واضح است سنگهای مرمریتی که رگههای کمتری در سطح خود دارند، انتخاب بهتری برای خرید هستند چرا که این نوع از مرمریتها مقاومت بالاتری هم دارند.
تفاوت ها و شباهت های سنگهای مرمریت با مرمر
اغلب افرادی که تخصصی در مورد سنگ شناسی ندارند تصور میکنند مرمریتها با سنگهای مرمر یکسان هستند. البته این سنگ و مرمر از لحاظ مراحل تشکیل تقریبا با یکدیگر یکسان هستند ولی این دو سنگ هر کدام دارای ویژگیها و کاربردهای خاص خود هستند.
سنگ مرمریت حاصل دگرگونی، سنگهای آهکی است. در نتیجه این فرایند دگرگونی و رشد کریستالها، سنگهای تزئینی متنوع با بافتهای متفاوت تشکیل میشود که اسامی متفاوتی هم دارد.
سنگهای مرمر هم طی همین فرآیند تشکیل میشوند البته با این تفاوت که مرمرها برای دگرگون شدن به زمان بیشتری نیاز دارند. اینسنگ از نظر بافت هم با سنگهای مرمریت تفاوت دارد به این صورت که مرمرها برخلاف مرمریتها، دارای بافت درهم قفل شده هستند. اما جالب است که بدانید مرمریتهای سفید، شباهت زیادی به خالصترین نوع مرمرها دارند.
بیشتر بخوانید: ویژگی های سنگ مرمریت لاشتر(Peitra Gray) چیست؟